Καλώς ωρίσατε, Benvenuto, Welcome, Willkommen, Welkom Bienvenue, Bienvenido, Bem vindo, Добро, Hoşgeldiniz

14.7.16

Βιογραφικό

Της πολυνησίας ο Ποιμενάρχης

Ήταν 15 Δεκεμβρίου 2001 όταν ο Ιεροκήρυκας Δωρόθεος Πολυκανδριώτης εισήλθε στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και εξήλθε ευλογών ως ο Σύρου Δωρόθεος ο Β΄.
Ο προκάτοχός του τον ήθελε ως βοηθό του Επίσκοπο από το 1991. Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε ούτε το 1995, για να τον καμαρώσει όπως επιθυμούσε δίπλα του, ως τον Δήλου Δωρόθεο. Όμως ελεύθερος των βιοτικών πραγμάτων τον είδε από του παραδείσου, ως διάδοχό του, ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου, να στέκεται δίπλα στον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο. Απέναντι του, οι Μυκονιάτες συμπατριώτες τους, να φωνάζουν «και Μυκόνου και Μυκόνου» την ώρα που ψαλλόταν η φήμη του, χειροκροτώντας όλο χαρά.
Από τότε σε χρώματα κυανά, οι λαμπηδόνες της αρχιερατικής μίτρας του, είναι δώδεκα. Όχι συμβολικά για τους μαθητές του Ιησού, αλλά για τα ισάριθμα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά της Μητροπόλεως του. Νησιά που τα διαπλέει ακτοπλοϊκώς και αεροπλοϊκώς πολλάκις του έτους. Τα νησιά που τα περιδιαβαίνει με κάθε τρόπο στις στενωπούς και τα καλντερίμια τους, γνωρίζοντας τα, σπιθαμή προς σπιθαμή και καλολογώντας τους γνώριμους του, κατοίκους τους.
Οι απόδημοι των νησιών διαρκές μέλημα του και πάντα προσπαθεί και παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις τους. Αλλά και με περισσή αγάπη, βρίσκεται από άκρου εις άκρου της Ελλάδος, ακόμα και αυθημερόν, σε χαρές και λύπες αδελφών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, κατά κόσμον Σταύρος Πολυκανδριώτης, γεννήθηκε στη Μύκονο στις 14 Οκτωβρίου του 1953, είναι το πρώτο παιδί του Χρήστου Πολυκανδριώτη και της Αικατερίνης Ορφανουδάκη και έχει ένα αδελφό, το Νικόλαο, που γεννήθηκε το 1956.
Είναι αριστούχος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης.
Πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής ορκίστηκε στις 15 Ιουλίου του 1977 και ακολούθως μετά δύο μέρες, στις 17 Ιουλίου του 1977, εορτή της Αγίας Μαρίνας, εκάρη Μοναχός στο Καθολικό της Μονής Τουρλιανής στην Άνω Μερά Μυκόνου, από τον Ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Γεροντάρη και έλαβε το μοναχικό όνομα Δωρόθεος.
Χειροτονήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1977 Διάκονος στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Αθηνών από τον Μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ και διορίστηκε αμέσως Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Σύρου, και στις 20 Αυγούστου του 1978 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον ίδιο Μητροπολίτη, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τουρλιανής.
Το 1988 μετεκλήθη στην Αθήνα από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και διορίστηκε Γραμματέας΄στην Ιερά Σύνοδο, στην Αθήνα, Μέλος Συνοδικών Επιτροπών και Επιμελητής εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος», συνεχίζοντας να διακονεί στην Ι. Μ. Σύρου.
Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον διετήρησε στις ανωτέρω θέσεις του, τον διόρισε Γραμματέα και σε Ειδικές Συνοδικές Επιτροπές, αναθέσας σε αυρόν την διοργάνωση Συνεδρίων και Συνοδικών Εκδηλώσεων.
Ως Ιεροκήρυκας ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική, κηρυκτική, κατηχητική, συγγραφική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, στα δώδεκα νησιά της Μητροπόλεως Σύρου, διευθύνων επί δεκαετία το Μαθητικό Οικοτροφείο Ερμουπόλεως και από της ιδρύσεώς της το 1996, επί εξαετία δηλαδή, την Κυκλαδική Φοιτητική Εστία εν Αθήναις της Ι.Μ. Σύρου που βρίσκεται πλησίον του Ναού της Οσίας Ξένης, στην οδό Αχαρνών. Εκδότης της εφημερίδας της Ι.Μ. Σύρου "Ενοριακή Ευθύνη" και υπεύθυνος εικοσάδος βιβλίων ιστορικού κυρίως περιεχομένου, με αναφορά σε πρόσωπα και εκκλησιαστικά μνημεία της Ι.Μ. Σύρου.
Μητροπολίτης Σύρου εξελέγη την 14η Δεκεμβρίου 2001, και χειροτονήθηκε την 15η του ίδιου μήνα στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και πλειάδα Αρχιερέων, ενθρονισθείς στην Ερμούπολη την 19η Ιανουαρίου 2002.
 Η Ιερά Σύνοδος, εκτιμώντας το έργο, τις ιδέες και την ακαταπόνητη ενεργητικότητα του, τον έχει ορίσει :
1.  Πρόεδρο της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων, θέση που κατείχε ο νυν Αρχιεπίσκοπος, ως Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας.
2.  Πρόεδρο τού Δ. Σ. της «Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης», ενός ΝΠΙΔ που ασχολείται με την σίτιση και διαμονή των Ιεροσπουδαστών σε όλα τα εκκλησιαστικά Σχολεία, όλων των βαθμίδων, που βρίσκονται διεσπαρμένα ανά την Ελλάδα.
3.  Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Τέχνης και Μουσικής.
4.  Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου
5.  Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Ευρωπαϊκών Θεμάτων.
6.  Μέλος τού Δ.Σ. του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας.
7.  Εκπρόσωπο Της, προκειμένου να συνεργαστεί με το Δ. Σ. της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, για την αναβάθμιση των Εκκλησιαστικών Σπουδών
Παράλληλα, είναι Πρόεδρος της Διοικούσας το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου Επιτροπής και των Δ. Σ. Κληροδοτημάτων της Σύρου.

 Το συγγραφικό έργο του, χωρίς να αναφέρονται τα άρθρα του και οι ομιλίες σε περιοδικά και ιστότοπους, αποτελείται από τα κάτωθι πονήματα :
1.  Εκκλησιαστικός Οδηγός Σύρου (επανέκδοση βελτιωμένη)
2. Η ΚΥΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΙΑΝΗ, το Γυναικείο Μοναστήρι της Θεοτόκου στην Άνω Μερά Μυκόνου
3.  Ο "ΟΥΡΑΝΟΓΕΙΤΩΝ" Ναός της Παναγίας στην Φολέγανδρο
4.  Το Μοναστήρι της "Χρυσοπηγής" στη Σίκινο
5.  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο Δείξας
6.  Το χρυσόφωτο μπαρόκ τέμπλο του Καθολικού της Μονής Τουρλιανής Ανω Μεράς Μυκόνου
7.  Το Μοναστήρι της Παναχράντου στην Άνδρο
8.  Μνήμη Αρχιεπισκόπου Σύρου Μεθοδίου Παπαναστασοπούλου
9.  Ο Σύρου Αθανάσιος Λεβεντόπουλος
10.  Και επίσκεψαι την άμπελον ταύτην...
11.  Εκκλησιαστικά έθιμα της Μυκόνου

Οι κοινωνικές και ποιμαντικές δραστηριότητες που ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος κατά το διάστημα της ποιμαντορίας του είναι :
1. Η ίδρυση και λειτουργία :
  • ·  «Κέντρου Μέριμνας για την Οικογένεια» και «Σχολής Γονέων», τις μηνιαίες συνεδρίες των οποίων διευθύνουν εξειδικευμένοι οικογενειακοί σύμβουλοι, ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές.
  •     Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στα 95,4 fm.
  • ·    Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Κινίου Σύρου, με την επωνυμία «Στην Παλάμη του Θεού».
  • ·       Κατασκηνώσεων στη Σύρο, την Τήνο και την Άνδρο
  • ·  Ξενώνα πλησίον του Βαρδάκειου Περιφερειακού Νοσοκομείου Κυκλάδων με την ονομασία «Το Σπίτι του Ταξιδιώτη».
  • ·       Εργαστηρίου Αγιογραφίας.
  • ·       Εκκλησιαστικού Βιβλιοπωλείου στην Ερμούπολη με την επωνυμία «Θεογνωσία».
  • ·   Του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου που είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΜΚΟ).
2. Η οργάνωση Κατηχητικών σχολείων για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο και Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής στη Σύρο, Τήνο και Μύκονο.

3. Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών :
·     Στον Οίκο Ευγηρίας Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Ταλάντων Σύρου, στον οποίο, από την ίδρυσή του το 1977, από τον μακαριστό Προκάτοχό του Δωρόθεο Α΄ (Στέκα) μέχρι και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί με αγάπη και φροντίδα πάνω από 1.000 γέροντες, γερόντισσες αλλά και ανέστιοι και εμπερίστατοι άνθρωποι από τη Σύρο και τα γύρω νησιά των Κυκλάδων.
·     Στο Παγκοσμίως μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών Μήλου.
·      Της Κυκλαδικής Φοιτητικής Εστία εν Αθήναις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, επί της οδού Αχαρνών 303, που φιλοξενεί φοιτητές και σπουδαστές από την Μητρόπολη Σύρου, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό και αποτελεί πρότυπο λειτουργούσης Φοιτητικής Εστίας.

4.  Κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών του :
·      εκδίδονται Περιοδικά πνευματικού περιεχομένου, καθώς και το νεανικό Περιοδικό «Θαλασσοπούλια».
·      έγινε η ανακήρυξη της Μήλου σε «Ιερά Νήσο», με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 163 τ. Α΄/4-9-2009, μια εξέλιξη, που θα αναδείξει όχι μόνο Πανελληνίως, αλλά και Παγκοσμίως το μοναδικό Πρωτοχριστιανικό Μνημείο των ιερών Κατακομβών.
·     ξεκίνησε το 2011 το Πρόγραμμα ποιμαντικού και κοινωνικού περιεχομένου «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ», για την βοήθεια 200 οικονομικά αδυνάμων και εμπερίστατων οικογενειών και στα 12 νησιά της Μητροπόλεως Σύρου, με την αποστολή σ’ αυτούς κάθε μήνα δεμάτων με τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη.

    Η Πρόνοια του Θεού χάρισε στα 12 νησιά της Μητρόπολης Σύρου έναν ευλογημένο Επίσκοπο, έναν Επίσκοπο της αγάπης, της ενότητας, της συνδιαλλαγής, της έμπρακτης φιλανθρωπίας, της μακροθυμίας, της ανεξικακίας, της διαρκούς και ανύστακτης φροντίδας για το ποίμνιό του. Ένα ακαταπόνητο σπορέα του Λόγου του Θεού, που διασχίζει με κάθε πρόσφορο μέσο στεριά, θάλασσα και ουρανό, αψηφώντας τρικυμίες και κακοκαιρίες, για να βρεθεί κοντά στο λαό και του μικρότερου νησιού και της πλέον ολιγάνθρωπης Ενορίας, ακόμη και με απλές βάρκες και κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μελτέμια το καλοκαίρι αλλά και μέσα στο καταχείμωνο, πηγαίνει στα πιο απομακρυσμένα και μικρά νησιά για να χτυπήσει την καμπάνα και να λειτουργήσει για τους λίγους Χριστιανούς, που είναι εκεί μόνιμοι κάτοικοι και φρουροί τους, κοντά στους Εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των Σχολείων, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, κοντά στους στρατευμένους νέους, επισκεπτόμενος τακτικά Στρατιωτικές εγκαταστάσεις και ελλιμενισμένα πολεμικά πλοία, ενώ προστρέχει σε κάθε κοινωνικό πρόβλημα που εμφανίζεται.


Δωροθέου του Β΄ Ιεράρχου των Κυκλάδων, πολλά τα έτη.